Sifu Manlung Tang, hoofd instructeur

Over sifu Manlung Tang

Sinds november 2008 heb ik de deuren geopend van mijn eigen Martial Art Club waar iedereen Kung Fu, Wushu en Tai Chi kan komen trainen. Mijn vader, Sifu K.C. Tang, is Kung Fu leraar (sifu). Hij is geboren in Hong Kong en na zijn emigratie naar Nederland heeft hij de stijl Luk Hop Moon (六合) naar Europa gebracht door een eigen dojo in het centrum van Amsterdam te openen; ik zet de traditie met veel plezier nu voort. 

De Kung Fu stijl, geïntroduceerd in Europa door mijn vader, die aangeleerd wordt, heet de Luk Hop Moon stijl (六合). Gecontroleerde verdedigings en aanvalstechnieken met onder andere speren en veel meer interessante voorwerpen. 

Bewegingen kunnen op diverse manieren worden uitgelegd en dat doe ik dan ook graag. Hierdoor begrijpt men meer van een beweging zodat het eigen gemaakt wordt. Een ander belangrijk punt van de training die ik geef, is mentaal en fysiek weerbaarder worden en over eigen grenzen gaan binnen de geldende grenzen, normen en waarden die heersen binnen Kungfu. "Luk Hop" betekent letterlijk de 6 harmonieën in je lijf goed op elkaar afstemmen, zodat je de Kung Fu beweging optimaal kan uitvoeren en beheersen.

Enkele voorbeelden:
de harmonie tussen oog en hand;
de harmonie tussen hart en ziel;
harmonie tussen heup en benen.

Als de doelstelling een stoot is dan moet de hele lichaam in harmonie dit uitvoeren.
"Luk Hop" is een bewegingsfilosofie die in meeste vechtsporten hoort voor te komen. Wij baseren al onze bewegingen op deze 6 harmonieën filosofie. "Moon" betekent in het Chinees de deur, oftewel de groep mensen binnen de deur. Kortom "Luk Hop Moon" betekent de 6 harmonieën binnen de dojo...

Naast de Luk Hop stijl hanteer ik ook Moderne Wushu (武術). Wushu is Chinees voor krijgskunst. Voorbeelden daarvan zijn de Noordelijke stijl (北拳) en de Zuidelijke stijl (南拳). De Noordelijke stijl (北拳) is meer gericht op gebruik van beentechnieken, sprongen en vloeiende, snelle bewegingen. De Zuidelijke stijl (南拳) gaat meer om een stevige houding, lage standen, krachtige vuist technieken en veel explosieve lichaamsbewegingen.

De zes harmonieën 六合, drie interne 內三合 en drie externe 外三合 zijn:

1. 手與足合 handen zijn in harmonie met de voeten;
2. 肩與胯合 schouders zijn in harmonie met de heupen;
3. 肘與膝合 ellebogen zijn in harmonie met de knieën;
4. 心與意合 hart is in harmonie met de wil;
5. 意與氣合 wil is in harmonie met de Qi;
6. 氣與力合 Qi is in harmonie met de kracht.

 

 

Over de stijl Luk Hop Moon

Daarnaast geef ik gericht aandacht aan de interne stijl (内家拳) en externe stijl (外家拳). Intern staat voor ademhaling om kracht te versterken. De Qi (levensenergie) van het lichaam wordt hierdoor versterkt. De externe stijl geeft meer aandacht aan fysieke training en conditie.
 
Kung Fu 功夫 is concentratie, hoge vaardigheid en toewijding. Kung Fu is vaak een combinatie van snelle bewegingen en complexe techniekenHet kan heel erg snel en hard maar ook langzaam en zacht zijn. Dit is de filosofie achter Yin-Yang, twee tegengestelde en elkaar aanvullende elementen. Kung Fu betekent passie, gedrevenheid, respect en traditie. 

Naast traditionele Kung Fu heb ik ook Moderne Wushu aangeleerd in China - GuangZhou en California - San Jose. Ik heb twee jaar lesgegeven in San Jose en het Moderne Wushu trainingsprogramma beviel me erg goed. De reden hiervan is dat het een interessant en compleet trainingspakket is met een trainingsduur van 5 jaar. 

Na deze fundamentele 5 jaars training ben je klaar voor alle kung fu routines die op je trainingspad komen. Je leert nieuwe routines 5 keer sneller dan een beginner. Je kunt daarna Moderne Wushu proberen te perfectioneren voor deelname aan toernooien. Of je wilt liever meer kennis op doen in de Traditionele Kung Fu "Zes Harmonie Kung Fu".
 
Luk Hop Moon Martial Club is een leuke, diverse club. Wil je meer weten, kom een keertje langs of neem contact op.

De mensen vormen de kern van de club, de gezelligheid staat voorop en de band moet worden gezien als familie. Samen delen we de kennis over Kung Fu. We proberen de stijl en cultuur te behouden en verder te verspreiden.


*** 

Luk Hop Moon Martial Club is vooral gericht op non-aggressive trainingen. Kenmerkend voor mijn dojo is de ontspannen sfeer waarbinnen we inspannende oefeningen doen. Het onderlinge contact is prettig en vriendschappelijk. Leden voelen zich al snel thuis. Er wordt geen onderscheid gemaakt in afkomst, cultuur, religie en status want kenmerkend binnen Kung Fu is: 'We are all one'. 

Manlung Tang Sifu Instructeur Luk Hop Moon Martial Club Amsterdam Groningen