Leeuwendans en Drakendans

Feest, evenement of speciale gelegenheid? Luk Hop Moon staat al jaren bekend en garant voor een spectaculaire leeuwendansshow. Deze shows kunnen gecombineerd worden met Kung Fu demonstraties. Een leeuwendans brengt geluk en vreugde. De dans wordt uitgevoerd met traditionele Chinese muziek (drums, gong, bekkens) al dan niet begeleidt door twee dansende boedha's. Wilt u eens wat anders op uw evenement? Wij verzorgen het graag. Met jarenlange ervaring in binnen én buitenland kunt u reken op een fantastische show. Ook voor reclamedoeleinden, videoclips, filmproducties kunt u ons benaderen. 

Wilt u het nóg spectaculairder hebben? Dan kunt u bij ons ook de Drakendans boeken. Ook de drakendans wordt voorzien van traditionele Chinese muziek. Een draak is imposant en een show geeft veel oooh en aaah momenten. Luk Hop Moon heeft, net als bij de leeuwendans, veel shows mogen verzorgen in binnen en buitenland. Optredens (Tiesto bijvoorbeeld) of het grote evenement Laundry Day in Belgie. Ook Sail Amsterdam hoort bij dit rijtje. Wij leveren maatwerk en gaan geheel mee in uw wensen. Ook voor reclamedoeleinden, videoclips, filmproducties kunt u ons benaderen. 

Boekingen kunt u doen via de mail, telefonisch of via het antwoordformulier. Tijdens nieuwjaar en het Chinese nieuwjaar is het erg druk. Boekingen rond januari en februari moeten dan ook tijdig besproken worden. Omdat we vaak met meerdere mensen moeten komen, is het prettig als u tijdig reserveert. Heeft u gereserveerd dan vragen wij een aanbetaling van 25% van het totaalbedrag. 

Wilt u een draak of leeuw huren ter decoratie of voor een ander doel? Dan is dat mogelijk. Heeft u nog vragen of wilt u meer weten? Bel gerust op. 

Portfolio

 
Greep uit onze opdrachten:
 
HSBC - Annual Chinese New Year Dinner
Designer Outlet - Roermond
Maasmechelen Village - Outlet
De Industrieele Grote Club
Chio Aachen 2018
Bergeijks Zomercarnaval 2018
Goorsche Biertent Rellie
Shanxi China-Europe Railway - Duisburg Duitsland
Libelleweek Almere 2012
Human Entertainment - Asian Party
Tiësto Concert
Sensation ID&T (Drakendans)
Laundryday (België)
Yes we can Dance theatershow
Tropenmuseum - Qi van China
100 Leeuwen op de Dam / 100 jaar Chinezen in Nederland
Asian Party - Human Entertainment
Care4Tina
Schiphol
Herbalife (België)
Sail 2010
Mission Olympic
McDonald's Chicken Saté (commercial)
SFB - Way It Goes (videoclip)
Euronext
Amsterdam Stadhuis
Jimmy Woo
Booking.com
Mansion Amsterdam
Singer Museum
Boeddhadag Amsterdam
Wallenfestival Amsterdam
Patatatoefestival Amsterdam
Lebara Mobile
Sara Bridal's Fashionshow
Hortus Haren

Chinese Nieuwjaars optocht  door China Town - Amsterdam / Rotterdam / Den Haag,
Leeuwendans voor diverse ondernemers.

Diverse bedrijfsfeesten, privé en trouwfeesten

En nog veel meer...

De leeuwendans wordt uitgevoerd sinds de Tang-dynastie (618–906 AD). Over het ontstaan van de leeuwendans bestaan verschillende verhalen. Volgens een legende kreeg de Chinese Keizer op een avond een droom waarin een vreemd dier zijn leven redde. De volgende ochtend vertelde hij deze droom aan zijn ministers. Eén van hen wist te vertellen dat het vreemde wezen leek op een dier uit het westen: de leeuw. De keizer droeg zijn lijfwachten op te bewegen zoals hij de leeuw dat in zijn droom had zien doen, en daarmee werd de eerste leeuwendans uitgevoerd.


Volgens een andere mythe verscheen eens een leeuw bij een klein dorp, en bracht daar een hoop schade aan. Een wushuexpert hoorde hiervan, trok naar de bergen om de leeuw te verslaan, vocht drie keer met de leeuw, maar het lukte hem niet de leeuw te vangen. Daarop riep hij een aantal dorpsbewoners en trainde hen in wushu. Gezamenlijk lukte het hun de leeuw te verslaan. De dorpsbewoners wilden dit vieren en volgden de stappen van de dappere strijders, en daarmee was de leeuwendans geboren.
 

Een ander verhaal grijpt nog veel verder terug, rond 2697 voor Christus, tijdens de heerschappij van de legendarische Gele Keizer. Rond nieuwjaar verscheen een vreemd wezen dat mensen en dieren verslond. Zijn naam was Nian, wat klinkt als het Chinese woord voor ‘jaar’. Hij was zo snel en zo sterk dat zelfs de os en de tijger niets tegen hem konden beginnen. In hun wanhoop vroegen de mensen de leeuw om hulp.


De leeuw “spreidde zijn borst, hief zijn machtige hoofd en schudde zijn manen” en verwondde de Nian, die met de staart tussen zijn benen afdroop, met de kreet “Ik kom terug, ik neem wraak!” En inderdaad, precies een jaar later was de Nian terug. De leeuw was er echter niet omdat hij druk bezig was met zijn nieuwe taak, het bewaken van de keizerlijke poort. Daarop maakten de dorpsbewoners snel een beeld van de leeuw, van bamboe en doeken. Twee dappere mannen kropen onder de “leeuw”, en lieten deze rennen, springen en brullen. De Nian schrok hier zo van dat hij wegrende. En sindsdien dansen de leeuwen altijd op nieuwjaar, om het kwade opnieuw te verjagen. 


In een ander verhaal over Nian, vraagt de keizer een wijze man om het probleem op te lossen. De wijze man vraagt Nian: “Waarom dood en vernietig je mensen? Die kunnen toch helemaal niet tegen je op? Je bewijst pas echt hoe sterk je bent door de andere monsters op aarde te vernietigen…” Nian neemt de uitdaging aan, en komt na een jaar terug, wanneer hij alle monsters op aarde heeft vernietigd. Maar op de dag dat hij terugkomt spelen een paar kinderen met vuurwerk, en ze merken hoe bang Nian is voor de knallen hiervan. Sindsdien wordt bij het Nieuwe Jaar knallend vuurwerk gebruikt om Nian, het laatste monster op aarde, te verjagen. 


Oorspronkelijk werd de leeuwendans alleen opgevoerd voor de keizer. Maar in de loop der jaren verspreidde de leeuwendans zich via het leger naar de burgers, en werd ze steeds meer onderdeel van het Chinese leven. Nu is de leeuwendans niet meer weg te denken: iedere feestdag, elke opening of het nu om een gebeurtenis of een bedrijf gaat… altijd wordt de leeuwendans opgevoerd. Deze verjaagt immers de boze geesten, en brengt geluk en voorspoed. 


De Drakendans (Chinees: 舞龍; Pinyin: wǔ lóng) is een van de uitingen van het respect dat in de Chinese cultuur bestaat voor de Draak. Via de drakendans wordt de geest opgeroepen van de drakenkeizer zelf. De grootte en de lengte van een draak verschillen. Meestal bestaat de draak uit 7 tot 13 delen van 1 tot 3 meter lang, die elk door een persoon worden gedragen. Maar er bestaan draken (bijv. in China en in het amerikaanse San Diego) die veel en veel groter zijn, en waar wel honderd (!) mensen nodig zijn om de hele draak te dragen. Ook de kleuren van de draak verschillen. Groen staat voor een goede oogst; geel symboliseert het keizerrijk; goud en zilver betekenen welvaart; rood representeert opwinding en geluk. Een Drakendans kent verschillende elementen. 

Net als een Leeuwendans, begint en eindigt de Drakendans met een groet. Daarna begint een spel van bochten en draaiingen, waarin de Draak zich deels laat leiden door de Parel van Wijsheid. En door het drinken van water maakt de Draak zijn speciale band met water duidelijk. De personen die de Draak dragen hebben gezamenlijk de moeilijke taak de Draak tot leven te brengen: via golvende bewegingen moet een levendig portret van een echte hemelse draak ontstaan.

De timing van de dragers moet daarvoor goed op elkaar afgestemd zijn; daarnaast horen de bewegingen van de Draak synchroon te lopen met die van de speciale drakenmuziek. De bewegingen die de Draak maakt hebben hun speciale namen, bijvoorbeeld “Draaikolk”, “Wolkengrot”, “De Draak zoekt de Parel”, “De Draak spuugt de Parel uit”, “De Draak achtervolgt de Parel”, en “De Draak omcirkelt de Pilaar”. Drakendansen worden al opgevoerd sinds de Sung dynastie (960 – 1279 A.D.). Een drakendans brengt geluk en welvaart, en wordt bij alle nationale feestdagen en evenementen opgevoerd. Dat kan overdag zijn, maar ook ’s avonds. In het laatste geval wordt de draak meestal belicht door fakkels. Sinds 1995 bestaan er in China drakendans-competities. Tot nu toe worden deze gewonnen door het Nationale Drakendans Team uit China.

Leeuwendans en Drakendans Luk Hop Moon Martial Club Amsterdam Groningen